Vill du jobba som snickare?

Snickare är ett intressant jobb. Jag ska berätta om vad en snickare gör för något. De bygger och reparerar trästrukturer såsom dörrar, fönster, trappor och golv. De använder olika verktyg för att snida, såga och mäta träet som de arbetar med. Trä är ett mycket användbart material när det gäller att bygga, och snickare är specialiserade på dess användning. De flesta är anställda av byggföretag men det finns också många som arbetar för sig själva eller är anställda av trävaruföretag. Oavsett anställningsform är de mycket kreativa och skickliga på att använda trä i olika sammanhang.

Vill du jobba som detta? Då finns det många utbildningar att välja mellan. Du kan läsa på gymnasium, folkhögskola eller yrkesutbildning. Gymnasiet ger dig grundläggande kunskaper i snickeri och byggnadsteknik medan en folkhögskola eller universitet snickarutbildning inriktar sig mer på teori och design. Utbildningen tar vanligtvis 3-4 år att slutföra.

När du har tagit din examen finns det många olika arbetsplatser som du kan söka jobb på. Du kan arbeta i byggbranschen eller på en fabrik. De är mycket efterfrågade och det finns gott om jobbmöjligheter och många startar egna företag också.

Du kommer att ha möjlighet att använda din kreativitet i ditt arbete. Du kommer också att ha möjlighet att lära dig nya saker hela tiden eftersom snickeri är ett mycket dynamiskt och föränderligt yrke.

Det finns många olika firmor som du kan arbeta på, allt från små lokala snickerier till stora internationella företag. Du kan också välja att arbeta för ett byggföretag, en snickarbyrå eller ett arkitektkontor. Oavsett var du väljer att arbeta på så är det mycket viktigt att du har god kunskap och erfarenhet av trä, har en känsla för form och är noggrann. Du vill ju inte ha missnöjda kunder för då går de till någon annan.

Magnus, snickare i Trelleborg